restauracja przy Rynku Kraków

Aby w pełni wydedukować sedno schematycznej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była szablonowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednakowoż z od czasu do czasu pojawiło się też i wino, przywożone po największej części z Śląska i Węgier.

kuchnia polska Kraków

Charakterystyka tradycyjnej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z kolosalną ilością mięsa i kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność znacznie bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niezwykle pikantnych sosów krajowych.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w największym stopniu szablonowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i towarów mięsnych.
Przyprawy typowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie banalne przysmaki. W historii polskiej kuchni można także odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.